Zoom ID

760 4110 882

email

avyshala@avyshala.com

AVY Shala & De Yoga Kliniek

geopend op afspraak 6 dagen per week, zaterdag gesloten.

Yogatherapie is de individuele toepassing van Yoga in al haar facetten – Houdingen/Oefeningen, Ademhalingstechnieken, Meditatietechnieken (enz.) – Ter verbetering van het algehele welzijn door aan de fysieke, mentale én emotionele behoeftes van de hele mens aandacht te schenken

Yogatherapeuten zijn grondig opgeleid en getraind om hun cliënten op een veilige en verantwoorde manier te beoordelen en zodoende op maat gemaakte ondersteuning te bieden in alle fases van het leven en alle niveaus van het welzijn.

Een Yogatherapeut werkt met je samen om je welzijn te verbeteren en houdt rekening met eventuele beperkingen.

De behandelingen die een Yogatherapeut kan aanleren/aanbevelen kunnen zijn:

~Bewegingen/Houdingen uitvoeren naar behoefte van rustig en zacht tot krachtig;

Asana is het aannemen van een lichaamshouding waarmee een beoefenaar van yoga zich rekt en strekt om daarmee lichaamsbewustheid, lenigheid, gevoel voor evenwicht, uithoudingsvermogen en vitaliteit te ontwikkelen.

~Ademhalingstechnieken en Ademwerk;

Ademhalingstechnieken zijn technieken van bewuster gebruik van de verschillende mogelijkheden van ademhalen. Deze technieken helpen bij stressregulering, ontspanning, pijnmanagement, vitaliteit, slaapkwaliteit etc. 

~Meditatie- en/of visualisatieoefeningen;

Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord “meditari” dat nadenken, overdenken betekent.

~Combineren van beweging en interoceptie;

Interoceptie is het vermogen om prikkels van binnenuit het eigen lichaam waar te nemen. Het interoceptieve zintuigstelsel is diffuus verdeeld over het hele lichaam.

~Combineren van beweging en introspectie;

Introspectie of zelfreflectie is een activiteit waarbij de eigen gedachten, gevoelens en herinneringen tot onderwerp van overdenking gemaakt worden. Reflecteren, of reflectie, is het doorgronden en herkennen van processen die bewust en onbewust plaatsvinden binnen de eigen psyche.

~Een zinvol gesprek.

Yogatherapie is geen praattherapie of cognitieve therapie. Echter is de yogatherapeut wel opgeleid om op een ondersteunende en trauma sensitieve manier gesprekken te voeren. Praten is een belangrijke manier van co-reguleren, net als samen bewegen en ademen. En co-reguleren is een belangrijke manier van het kalmeren, of activeren van ons centrale zenuwstelsel. Je verhaal ‘kwijt’ kunnen is helend en helpend in elk genezingsproces.

De Yogatherapeut neemt ruim de tijd voor je om zich in alle aspecten van wie jij bent te verdiepen. Het Yogatherapie model is uniek omdat het elk aspect van jou als heel persoon behandelt in plaats van zich te richten op specifieke klachten of onderdelen van je lichaam of geest. Het Pancha Maya Kosha Model is een mooie uitbeelding van de lagen van het zelf. Alle lagen worden ‘aangesproken’ tijdens de therapie wat een diep werkzaam effect heeft op het welzijn.

De Yogatherapeut verdiept zich in de wetenschap van Yoga en zal altijd onderzoek doen naar de laatste medische inzichten en deze combineren met de vele onderzoeken die er inmiddels gedaan worden naar Yoga en de werkzaamheid van deze instrumenten op specifieke aandoeningen en gesteldheden van de mens. Hierdoor zal telkens getracht worden technieken toe te passen die zijn onderzocht op effectiviteit en werkzaamheid.

Yogatherapie is complementair aan de reguliere gezondheidszorg. Voor de invulling van Yogatherapie sessies spant de Yogatherapeut zich in om kennis op te doen over de aandoening of klacht van de cliënt om zo veilig en effectief mogelijk te kunnen behandelen. Yogatherapie sluit aan bij een bio-psychosociaal-spirituele benadering van welzijn en wordt momenteel in de Verenigde Staten steeds vaker opgenomen in de curricula van universiteiten en educatie van zorgverleners. Yogatherapeuten diagnosticeren of behandelen geen ziekten, maar zijn wel getraind in anatomie, fysiologie en geestelijke gezondheid. Dit stelt de therapeut in staat om effectief te communiceren met andere zorgverleners en de juiste doorverwijzingen voor te stellen wanneer dat nodig is.

Yoga is natuurlijk geen wondermiddel voor fysieke of mentale problemen, maar een snel groeiend aantal onderzoeken bevestigt de werkzaamheid van Yoga en Yogatherapie om verlichting te bieden van de symptomen en ongemakken die dat gepaard gaan met een groot aantal (chronische) aandoeningen:

Aanmelden voor een eerste vrijblijvende sessie.

Als Yogadocent en Yogatherapeut ben je nooit klaar met studeren. Er is altijd meer te leren en te onderzoeken. Wil je meewerken aan een afstudeerscriptie? Dan kun je je aanmelden voor een studietraject in 2022.