Zoom ID

760 4110 882

email

avyshala@avyshala.com

AVY Shala & De Yoga Kliniek

geopend op afspraak 6 dagen per week, zaterdag gesloten.

Wat gebeurt er als je yoga doet zonder wilskracht? Gebeurt er dan nog wel iets? Heb ik daar wat aan? Het antwoord is, volmondig: JA.

In deze les ligt de focus op wilskracht omzetten in aandacht. Dat kan lastiger en intenser zijn dan je denkt. We doen ademhalingsoefeningen en yogahoudingen, eventueel ondersteund en intensiever gemaakt d.m.v. hulpmiddelen in de vorm van yogaprops. (je hoeft niets aan te schaffen, alles wat je nodig hebt kun je in je huis vinden)

Aan het einde van elke les is er minimaal 10-15 minuten tijd voor Yoga Nidra of een begeleide meditatie. In deze beoefening van yoga werken we aan diepe ontspanning en spreken we ons dieper gelegen bewustzijn aan. In deze diepe ontspanning kunnen we onszelf leren om met stress om te gaan of werken aan positieve(re) gewoontes in het dagelijks leven.

Mentaal: Het leven gaat snel, de aandacht is versnipperd en we verwerken de hele dag (en vaak ook nog de avond) informatie. Dit veroorzaakt een constante stressreactie in je brein (en je lichaam) Stress is zeker niet slecht, het helpt je om alert te zijn en het zorgt ervoor dat je blijft ontwikkelen en leren. Het leven begint tenslotte buiten je comfortzone. Maar de balans kan hierdoor weleens zoekraken en je bouwt langdurige stress op. Je staat constant ‘aan’. In deze les word je uitgenodigd om stil te worden, en met aandacht te observeren wat er gebeurt met je als je passief ‘moet’ zijn. Elke houding is een mini-meditatie waarmee je je centrale zenuwstelsel kalmeert. Je temt je ‘monkey-mind’, oftewel de nooit aflatenede gedachtestroom. Observeren, ontdoen van oordeel en uiteindelijk, heerlijke rust…..

Fysiek: Als kind zijn we beweeglijk en soepel, we lopen rechtop en gaan niet ‘gebukt’ onder spanningen en stijfheid. Naarmate we ouder worden en het spelen verandert in werken, worden we stijver. De rug verstijft, de bovenrug kromt zich en vanuit de rug ontstaan voorkeurshoudingen en bewegingen. Lage rugklachten, uitstralende (zenuw)pijn, nek en schouderklachten. Pijnlijke, stijve spieren en gewrichten. Er wordt weleens gezegd: ‘Je bent zo oud als je wervelkolom flexibel is’. Soepelheid bepaalt je vitaliteit. Niet te verwarren met de zgn. lenigheid, die is voor ieder mens anders. De yogahoudingen in deze les hebben het doel om de dieper gelegen spierlagen en het bindweefsel te ontdoen van spanningen, en ze te verzachten. En zoals elke vorm van lichaamsbeweging is het belangrijk om je botten en spieren stevig en sterk te maken en te houden. Dit wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. Actieve beweging is goed voor je grote oppervlakkige spieren, passieve of rustige ‘beweging’ is goed voor je dieper gelegen spieren. (de houdingsspieren)

Energetisch: In de Indiase yoga geschriften wordt de levensenergie benoemd als ‘Prana’, en de energiebanen worden ‘Nadi’s’ genoemd. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en stress kan lichamelijke klachten veroorzaken. Een disclaimer is hier wel op z’n plaats: Deze energetische uitleg van de uitwerking van de houdingen zal wellicht niet iedereen aanspreken. En ik wil dan ook heel voorzichtig met gezondheidsclaims. Beoefenaars van deze yogavormen melden vanuit hun persoonlijke ervaringen: Verbetering van flexibiliteit, verbetering van pijnklachten in spieren en gewrichten, herstel van het energieniveau. Ze slapen beter en dieper, ervaren meer rust en hebben minder last van stress. Sommige mensen ervaren ook verlichting in emotionele klachten.

Wat je reden ook is om aan deze les mee te doen, flexibiliteit en soepelheid herstellen, aanpakken van rug- en nekklachten, stressreductie of diepte ontspanning, je neemt een uurtje de tijd voor zelf-zorg en dat is altijd goed voor je!