Telefoonnummer

0652342794

email

avyshala@avyshala.com

ZOOM lessen/workshops

zondag-maandag-dinsdag

Wat gebeurt er als je een yoga houding doet zonder wilskracht? Zo passief mogelijk en zo stil mogelijk bent in een houding? Gebeurt er dan nog wel iets? Heb ik daar wat aan? Het antwoord is, volmondig: JA.

In deze les ligt de focus op wilskracht omzetten in aandacht. Dat kan lastiger en intenser zijn dan je denkt. We doen houdingen die diepteontspanning creëren in de spieren en het bindweefsel, met behulp van de zwaartekracht. Eventueel ondersteund en intensiever gemaakt d.m.v. hulpmiddelen in de vorm van yogaprops. (je hoeft niets aan te schaffen, alles wat je nodig hebt kun je in je huis vinden)

Mentaal: Het leven gaat snel, de aandacht is versnipperd en we verwerken de hele dag (en vaak ook nog de avond) informatie. Dit veroorzaakt een constante stressreactie in je brein (en je lichaam) Stress is zeker niet slecht, het helpt je om alert te zijn en het zorgt ervoor dat je blijft ontwikkelen en leren. Het leven begint tenslotte buiten je comfortzone. Maar de balans kan hierdoor weleens zoekraken en je bouwt langdurige stress op. Je staat constant ‘aan’. In deze les word je uitgenodigd om stil te worden, en met aandacht te observeren wat er gebeurt met je als je passief ‘moet’ zijn. Elke houding is een mini-meditatie waarmee je je centrale zenuwstelsel kalmeert. Je temt je ‘monkey-mind’, oftewel de nooit aflatenede gedachtestroom. Observeren, ontdoen van oordeel en uiteindelijk, heerlijke rust…..

Fysiek: Als kind zijn we beweeglijk en soepel, we lopen rechtop en gaan niet ‘gebukt’ onder spanningen en stijfheid. Naarmate we ouder worden en het spelen verandert in werken, worden we stijver. De rug verstijft, de bovenrug kromt zich en vanuit de rug ontstaan voorkeurshoudingen en bewegingen. Lage rugklachten, uitstralende (zenuw)pijn, nek en schouderklachten. Pijnlijke, stijve spieren en gewrichten. Er wordt weleens gezegd: ‘Je bent zo oud als je wervelkolom flexibel is’. Soepelheid bepaalt je vitaliteit. Niet te verwarren met de zgn. lenigheid, die is voor ieder mens anders. De yogahoudingen in deze les hebben het doel om de dieper gelegen spierlagen en het bindweefsel te ontdoen van spanningen, en ze te verzachten. Er wordt gebruikt gemaakt van drukpunten. Een constante druk, gedurende langere tijd heeft een helende en herstellende werking op de weefsels. En zoals elke vorm van lichaamsbeweging is het belangrijk om je botten en spieren stevig en sterk te maken en te houden. Dit wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. Actieve beweging is goed voor je grote oppervlakkige spieren passieve ‘beweging’ is goed voor je dieper gelegen spieren. (de houdingsspieren)

‘We gebruiken het lichaam niet om in de houding te komen, maar we gebruiken de houding om in het lichaam te komen.’

Bernie clark

Energetisch: Vanuit de Chinese gezondheidsleer zijn we wel bekend met accupunctuur en acupressuur technieken die de blokkades aanpakken in de energiebanen in het lichaam, de zgn. meridianen. De levensenergie, oftewel ‘Chi’ moet vrijelijk kunnen stromen om gezond en vitaal te leven. In de Indiase yoga geschriften wordt de levensenergie benoemd als ‘Prana’, en de energiebanen worden ‘Nadi’s’ genoemd. De Yin yoga houdingen creëren een constante druk, die langere tijd wordt aangehouden, wat deze energie weer vrijelijk zou laten stromen. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en stress kan lichamelijke klachten veroorzaken. Een disclaimer is hier wel op z’n plaats: Deze energetische uitleg van de uitwerking van de houdingen zal wellicht niet iedereen aanspreken. En ik wil dan ook heel voorzichtig met deze gezondheidsclaims. Beoefenaars van deze yogavormen melden vanuit hun persoonlijke ervaringen: Verbetering van flexibiliteit, verbetering van pijnklachten in spieren en gewrichten, herstel van het energieniveau. Ze slapen beter en dieper, ervaren meer rust en hebben minder last van stress. Sommige mensen ervaren ook verlichting in emotionele klachten.

Wat je reden ook is om aan deze les mee te doen, flexibiliteit en soepelheid herstellen, aanpakken van rug- en nekklachten, stressreductie of diepte ontspanning, je neemt een uurtje de tijd voor zelf-zorg en dat is altijd goed voor je!